Fredrik Nars bloggar om digitala medier

Okategoriserade

Den digitala dagstidningen som komplement till den tryckta

19 mar , 2013, 22.21 fredriknars

 

Dagstidningar befinner sig i en knepig situation där de tryckta tidningarnas upplagor långsamt minskar samtidigt som de digitala varianterna av dagstidningar lanserats, men fortfarande har låga upplagor. Många tidningshus provar nu modigt nya modeller.
Den 29.12 öppnade KSF Media som bland de första i Finland sitt digitala utbud åt alla betalande prenumeranter. Filosofin är att Hbl:s prenumeranter skall få tillgång till innehållet i tidningen var som helst och så snabbt som möjligt. Det skall vara upp till läsaren själv att fritt välja vilket av de fyra P’na hon vill läsa sin tidning på: papper, pekdator, pc eller prepelmaskin (jag ber om ursäkt för den något tvingade alliterationen).
Det handlar inte om den digitala tidningen i motsats till den tryckta tidningen, utan om den digitala tidningen som ett komplement till den tryckta. Majoriteten av Hbl:s läsare föredrar att vika ut den tryckta tidningen på sitt morgonmålsbord och fördjupa sig i tidningens innehåll. Ändå finns det situationer då samma läsare inte får den tryckta tidningen. Det kan handla om en resa, en brådskande morgon eller helt enkelt att någon annan snott Hbl framför näsan på en vid morgonmålsbordet. Då tror vi att läsarna uppskattar att de kan få innehållet även via andra kanaler än den tryckta.
Idag motsvarar den elektroniska Hbl, eHBL, långt det tryckta Hbl. Det var en av slutsatserna i Hbl:s kända läsartest på Åland. I motsats till erfarenheten på de flesta webbsidor, vill läsarna veta vad som är den digitala tidningens början, mitt och slut och ifall de läst allt innehåll i tidningen. Det är en bra start at kopiera det man är van vid. I fortsättningen kommer vi att utforska hur det digitala formatet kan skapa nya möjligheter för läsaruppleveser. Som komplement. Åt våra prenumeranter.

Kommenteringen är stängd.