Fredrik Nars bloggar om digitala medier

Okategoriserade

Pekplattan fyllde två år – till vad använder vi den?

19 mar , 2013, 22.33 fredriknars

 

Före jul fyllde pekplattan i Finland hedervärda två år, så det är på sin plats med en kort historik och fråga sig vem som använder den och för vilket ändamål.

Två år! Det är faktiskt så kort tid sedan fruktbolaget från Cupertino sjösatte sin första läsplatta, Ipaden, i Finland. Den tog både konsumenter och företag med storm. Rätt snabbt kom HP och Samsung med i sjöslaget med sina Android-pekplattor, i början med svagt resultat. Av tio pekplattor i Finland idag är sex Ipad och två Android. I dagarna kommer Surface-pekplattan med Windows 8, vilket sätter ytterligare sprätt på konkurrensen.

Antalet pekplatteanvändare i vårt land varierar beroende på vem man frågar. Taloustutkimus säger att 12 procent av finländarna använder en pekplatta, en färsk studie från Edge-programmet vid ÅA säger 19 procent. Oberoende är tillväxttakten kraftig. Antalet pekplattor i vårt land fördubblades från 2011 till 2012 och är nu över en halv miljon.

Till vad och hur använder vi finländare våra pekplattor? Enligt Edge-programmets undersökning toppas listan av att läsa nyheter. Efter nyheter kommer väder, sökfunktioner och sociala medier. Lägg till musik, spel, video och epost och vi målar en bild av en apparat som används på ett mycket mångsidigt sätt. Enligt samma undersökning är användarna lite mer ålderstigna än till exempel smarttelefonanvändare: över hälften av våra pekplatteanvändare är 45 år och äldre. Mest används de hemma på kvällen.

Detta skulle tyda på att den stereotypa finländska pekplatteanvändaren är en litet äldre person som sitter hemma på kvällen och läser nyheter och följer med sociala medier. Den bilden avviker från amerikanens och brittens, vars mest populära användningsområden är spel, sökfunktioner och email. Användningsområdena för vår tvååriga pekplatta utvecklas dock snabbt. En trend är att allt fler företag inför pekplattor på arbetsplatsen.

Kommenteringen är stängd.