Fredrik Nars bloggar om digitala medier

Okategoriserade

Churchill och jag i sängen

10 aug , 2014, 20.40 fredriknars

 
Sir Winston Churchill hade för vana att läsa sina dagstidningar i sängen efter att han sent om sider vaknat. Då jag reflekterar över mina sätt att följa med nyheter under sommarsemestern finns det vissa likheter med honom.
Efter att jag vaknat i sommarstugan har jag liksom Churchill fått nyheterna levererade i sängen, visserligen inte av en betjänt, utan till min smarttelefon. Efter att ha skummat igenom HBL på den lilla skärmen har jag stigit upp och promenerat i väg till postlådan för att fördjupa mig i papperstidningen och den lokala dagstidningen – två veckor av världens östligaste svenskspråkiga tidning Östra Nyland och två veckor av landets nordligaste svenskspråkiga tidning, Österbottens Tidning. Vid dåligt väder – vilket varit ovanligt denna sommar – eller om någon annan i familjen läst papperstidningen har jag läst på pekplattan. Senare, under dagen och kvällen, har jag använt olika nyhetssajter och appar, ofta inspirerad av radionyheter, sociala medier eller sporthändelser som fotbolls-VM eller tennisturneringen i Wimbledon.
Mitt beteende är illustrativt för finländarnas delvis rätt unika medieanvändning, enligt Reuters Institutes Finlandsrapport om nyhetsmedier. Enligt den läser majoriteten av finländarna (68 procent) sin dagstidning både som tryckt och i digital version. Siffran är avsevärt högre än de andra länderna i undersökningen, i vilka man i större grad väljer antingen eller. Ett annat fenomen som är typiskt för Finland är månganvändning av apparater för nyhetsläsning: under en given vecka uppger 40 procent av finländare att de konsumerat nyheter på åtminstone två apparater av dator, smarttelefon eller pekplatta. Ett tredje fenomen för nyhetsläsning – som beror på den ökade digitala nyhetskonsumtionen – är att vi följer med nyheter under hela dagen, trots att morgonen fortfarande är den viktigaste tidpunkten för det. Intressant nog uppger unga att de i mindre grad än vuxna tar till sig nyheter på morgonen och i stället mera jämnt under dagen.
Sättet att följa med nyheter i vårt land håller på att förändras och bli mer mångsidigt. Olika kanaler har olika styrkor. De digitala nyheterna är snabba och tillgängliga hela tiden på olika apparater, oberoende av var man befinner sig. Papperstidningen gör det enklare att fördjupa sig och få översyn.
Mina likheter med Churchills beteende upphör dock med att vi båda gillar att läsa nyheter i sängen… och så gillar vi båda en god cigarr.

Kommenteringen är stängd.