Fredrik Nars bloggar om digitala medier

Okategoriserade

Spännande höst för pekplattor

14 aug , 2013, 21.51 fredriknars

 

Förra hösten förutspådde jag att vi hade ett pekplattekrig på kommande 2013. Det kom inte igång riktigt lika häftigt som jag förväntat mig, eftersom Windows-lägret inte landade med hjulen rullande, men nu börjar det ta fart.

Se bara på den senaste statistiken på andra kvartalet i år från Strategy Analytics. På en marknad som skapats av Apple, gick innovatören Apple på ett år från – grovt taget – att ha hälften av marknaden för sålda enheter till att ha en fjärdedel (från 47 % av sålda pekplattor till 28 %). Trots att hela marknaden växte med 47 % sålde Apple färre pekplattor än under motsvarande period förra året! Stora vinnaren är framför allt Android-lägret som gått från 51 % till 67% av marknaden. Windows växte från ingenting till 4.5 %.

Det blir en spännande höst på pekplattefronten, trots att aktörernas innovationstakt avtagit något. Marknaden kommer att fortsätta växa. Lite extra krydda kommer den 18 oktober då Windows 8.1 – eller som den tidigare kallades Windows Blue – lanseras. Då skall Windows-lägret fixa Windows8, som åtminstone på en pekplatta kändes som om utvecklarteamet fått bråttom på slutrakan. Lanseringen kommer att föregås av Apples femte generation av iPad, som enligt ryktena kommer att lanseras i september och påminna mer om iPad Mini.

Kommenteringen är stängd.