Fredrik Nars bloggar om digitala medier

Okategoriserade

Quo vadis Microsoft mobil?

11 sep , 2013, 21.47 fredriknars

 

Jag samlar på tidningar. En favorit som jag vägrat kasta bort är Helsingin Sanomats månadsbilaga från 1999 som handlar om de två ”världskrig” som Nokia framgångsrikt fört och hur det förbereder sig för kriget om den tredje generationens mobiltelefoni. I en bisats nämns att ”internettekniken kan föra med sig överraskningar”. Idag, fjorton år senare, vet vi att Nokia inte vann kriget. Misstag har gjorts, det är dags att blicka framåt.

Nokias verksamhet inom mobiltelefoni fortsätter nu i Microsofts regi. Kommer Microsoft föra kriget mera framgångsrikt än Nokia? Så kan fallet vara, av flera orsaker.

Windows Phone-telefonernas öde hänger på hur Windows-ekosystemet klarar sig, det vill säga hur det nya operativsystemet Windows 8 klarar sig. Hittills har lanseringen varit som en stenig stig men systemet ges en ny chans genom en större uppdatering den 18 september, kallad Windows Blue.

På längre sikt borde en Microsoft-ägd mobiltelefonenhet kunna skapa ännu bättre telefoner med ett enhetligare tjänsteutbud. Tidigare pågick en konstant dragkamp om vilka tjänster som skulle få plats i telefonerna, vilket till exempel resulterade i att Lumiatelefonerna levererades med två (!) musiktjänster, en från Nokia och en från Microsoft.

Nu borde det även finnas bättre möjligheter för Microsofts och Nokias team att effektivt arbeta tillsammans. Tidigare användes mycket energi på hemlighetsmakeri och egoistiska strategier och rykten om att Microsoft planerade en egen telefon eller pekplatta förbättrade inte relationerna. Microsofts topphemliga pekplatta Surface var en bekräftelse av att Microsoft inte bara var en partner utan även en konkurrent.

Nokia har först nu fått fram starka Lumiatelefoner med en tydlig flaggskeppstelefon och en billig storsäljare. Enligt Kantar Worldpanel är har Windows Phone-telefonernas marknadsandel i Europas största länder stigit till hela 8 procent, vilket är mer än någonsin tidigare. Ifall denna tillväxt håller i sig, betyder det att Nokia gjorde det hårda grundarbetet, medan Microsoft kan ta vid när tillväxten tar i.

Microsoft för nu facklan vidare i det tredje världskriget om mobiltelefoni. Ur finländsk sysselsättningssynvinkel finns det skäl att hoppas att Microsoft blir en framgångsrik ägare av Nokias mobiltelefoni.

Kommenteringen är stängd.