Fredrik Nars bloggar om digitala medier

Okategoriserade

Riksdagen vill trygga dagstidningarnas framtid

2 okt , 2013, 21.22 fredriknars

 

I ett skriftligt spörsmål vill 18 riksdagsledamöter trygga förutsättningarna för finländska dagstidningar.

De har vaknat upp till att statens mediepolitik under de senaste åren varit gift för dagstidningarna, som haft utmaningar nog i en historisk transitionsperiod. Mervärdeskatten på dagstidningsprenumerationer ökade ytterligare prenumerantbortfallet. Beslutet om YLE:s finansiering via skattemedel gjorde medie-”konkurrenten” YLE starkare, i relation till dagspressen. Utländska konkurrenter på typ Google och Facebook äter av den finländska annonskakan, ofta i trygghet från skattmasen i ett skatteparadis.

Winston Churchill sade: ”All men make mistakes, but only wise men learn from their mistakes.” Till det kunde man tillägga att den riktigt kloke korrigerar sina misstag.

Riksdagsledamöterna må knorra över den behandling de ibland får i dagstidningar. Men till varje fungerande demokrati hör en fungerande dagspress som inte bara synar politiker, utan också fostrar samhälleligt intresserade väljare och skapar debattforum. Det torde vara viktigt för dagens och framtidens seriösa politiker.

Spörsmålet finns här. Den ställer frågan om vilken mervärdesskattehöjningens effekt varit på dagspressen och hur man skall trygga dess verksamhet. Det skall bli intressant att läsa trafikminister trafikminister Merja Kyllönens (V) svar.

 

Kommenteringen är stängd.